Vos Logistics

Vos Logistics traint eigen koeriers met maatwerkopleiding

De Home Delivery Transport afdeling van Vos Logistics is de laatste jaren snel gegroeid. Joakim Doedee (teamleader) en Ellen van Berne (HR-officer) hadden daarom extra voertuigen maar ook extra mankracht nodig. Reden om aan de slag te gaan met ‘werkvloer leren’. Zo halen ze nieuwe medewerkers binnen en leiden deze zelf op. Samen met de Koningsacademie ontwikkelden ze een eigen opleidingstraject voor koeriers.

Interne opleiding

Joakim en Ellen starten een wervingscampagne voor chauffeurs waarbij ze een interne opleiding aanbieden. Niet alleen om nieuwe collega’s goed in te werken, maar ook om de kennis in het team te vergroten en het proces te professionaliseren. “Werkvloer leren is een hele mooie oplossing om medewerkers allemaal op hetzelfde level te krijgen en helder te maken wat we van ze verwachten”, vertelt Joakim. “Ook ben je zo meer in contact met collega’s die normaal gesproken vooral veel op de weg zitten. Bovendien zat er een subsidieregeling aan gekoppeld, dus dat maakte dit scholingstraject extra interessant.”

"Het gaf deelnemers een goed gevoel dat Vos Logistics in hen wilde investeren en ze voelde zich zo veel meer onderdeel van de organisatie."

Ellen van Berne | HR-officer Vos Logistics

Inspraak inhoud van de opleiding

De chauffeurs van Home Delivery Transport krijgen geen standaard opleiding voorgeschoteld. “Er was een basispakket voor de opleiding ‘Koerier bestelauto’ met een aantal hoofdelementen zoals papierafhandeling, vracht laden, communicatie en de rijtijdenwet”, legt Joakim uit. “Dat hebben we aangevuld met eigen praktijkinformatie en instructies van onze opdrachtgevers, om zo meer raakvlakken te creëren. Dat maakte de lesstof veel interessanter voor onze chauffeurs.” Vos Logistics werkte voor andere scholingstrajecten al samen met de Koningsacademie. Ellen vertelt: “De samenwerking is fijn en loopt harstikke goed. We plannen regelmatig evaluatiemomenten in om dat ook zo te houden. Wat we prettig vinden, is dat Koningsacademie de trainingen in een Vos-jasje giet. We hebben inspraak in de inhoud van de opleiding. Zij staan daarvoor open en denken mee. De docent kent Vos Logistics inmiddels ook goed en weet hoe we werken, dat geeft een vertrouwd gevoel. Ook naar de deelnemers toe. Daarbij weet hij goed te ‘levellen’ tussen het bedrijfsbelang en de behoeftes van de leerlingen. Hij speelt in op wat er leeft, zodat iedereen zich gehoord voelt.”

Voslogistics 1

Trots op certificaat

Waar de opleiding voor sommige Vos-collega’s een lange zit is omdat ze nu eenmaal de vrijheid van buiten gewend zijn, zijn de meeste deelnemers erg positief. “We hebben drie trajecten van zeven weken afgerond, met drie groepen van 15 leerlingen. Met de feedback van de eerste groepen zijn we aan de slag gegaan. We hebben meer praktijk en ook online lessen toegevoegd om de opleiding nog aantrekkelijker te maken. Dat werkte. Laatst hebben we een certificaatuitreiking georganiseerd en er een officieel momentje van gemaakt, dat werd enthousiast ontvangen. Je ziet echt meer binding ontstaan in de groep”, aldus Joakim.

Teamvorming

Ellen vult aan: “Chauffeurs zijn vaak een eilandje, omdat ze niet hier op locatie werken. Vooral voor nieuwe collega’s is het fijn en vertrouwd om zeven weken met een groep collega’s in een klas te zitten. Daardoor ontstaat er teamvorming. Er zijn jongens die het helemaal top vonden en die zich door de training veel meer onderdeel van de organisatie voelden. Ook gaf het deelnemers een goed gevoel dat Vos Logistics in ze wilde investeren. Dit zorgt voor een stukje binding, wat hard nodig is in deze krappe arbeidsmarkt. Sommigen zijn zelfs super trots dat ze het certificaat hebben behaald. Dat je mensen ziet groeien, is mooi om te zien!"

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem contact met ons op!

We gaan graag met je in gesprek om te luisteren naar jouw vraagstuk. Bel ons via onderstaand telefoonnummer of stuur ons een e-mail!


  • Deel deze pagina op
Copyright Koning Willem I College 2024