Zorggroep Elde Maasduinen

Medewerkers boeien en binden

Sinds de fusie is Zorggroep Elde Maasduinen een grote organisatie met 13 zorglocaties. Marieke Sleutjes-Drop, teamcoach Mens & Organisatieontwikkeling, vindt het gezien de krappe arbeidsmarkt belangrijker dan ooit om medewerkers te blijven boeien en binden. Maar ook om dicht bij de werkvloer en studenten te staan. Veel persoonlijk contact, sneller signalen opvangen en op tijd schakelen. De oplossing? 31 medewerkers die aan de slag gaan in een ‘expertrol Leren & Ontwikkelen’. Hiervoor worden zij opgeleid door de Koningsacademie, waarbij ze een erkend mbo-certificaat ‘Peercoaching in de praktijk’ ontvangen.

In deze zorgorganisatie zijn stagebegeleiders opgesplitst in reguliere ‘praktijkopleiders’ en de gloednieuwe rol van ‘experts Leren & Ontwikkelen (L&O)’. “Deze laatste groep medewerkers heeft veel intensiever persoonlijk contact met studenten”, legt Marieke uit. “Iedere week spreken zij de leerlingen. Zo kunnen ze eerder signalen opvangen en op tijd schakelen als het minder goed gaat. Of als de student juist meer uitdaging nodig heeft. Daarnaast wilden we onze medewerkers blijven boeien en binden, omdat de arbeidsmarkt erg krap is. Door het aanbieden van het scholingstraject ‘Peercoaching in de praktijk’, dagen we collega’s uit en krijgen ze een extra rol die een leuke aanvulling is op het eigen werk.”

"De Koningsacademie denkt mee na over de borging van kennis. Zij geven goed advies en dan merk je dat je met een serieuze, ervaren club te maken hebt."

Marieke Sleutjes-Drop | teamcoach Mens & Organisatieontwikkeling

Koningsacademie: partner en adviseur

Deze expertrol L&O is dus een extra taak, naast het reguliere werk. Marieke legt uit: “Naast de verzorgende werkzaamheden gaan 31 collega’s als expert actief en intensief aan de slag met de begeleiding van studenten tot en met niveau 3. Zo krijgen leerlingen ook een zachtere landing, na hun studie. Medewerkers nemen deze rol aan voor 5 uur in de week. Het is echt een functie, deze staat ook beschreven in ons functiehuis.”

Bij zo’n functie hoort ook de juiste opleiding. En daar komt Koningsacademie in beeld. “De contacten met Koningsacademie waren al heel warm”, vertelt Marieke, “We hebben vaker scholingen gedaan bij deze opleider en dat beviel goed. Het contact verloopt makkelijk en open. Bovendien werkt de Koningsacademie heel gestructureerd. Wij zijn een grote organisatie en daardoor minder flexibel. Dan is het heel fijn om een school als partner te hebben die duidelijk is: dit kunnen we, dit hebben we, op deze termijn, en dit hebben we van jullie nodig.”

Maar de Koningsacademie gaat verder dan puur doorgeven wanneer welke opleidingen gevolgd kunnen worden. “De Koningsacademie denkt echt met ons mee. Ze vragen door over de toekomst en adviseren over hoe we de kennis kunnen borgen. Dan merk je dat je met een serieuze, ervaren club te maken hebt”, aldus Marieke.  

Gedegen, erkende mbo-opleiding

De medewerkers van Zorggroep Elde Maasduinen zijn in maart 2022 gestart met de opleiding Peercoaching in de praktijk en tot nu erg enthousiast. “Deelnemers leren om zonder oordeel in gesprek te gaan en objectief te kijken hoe de student ervoor staat. Maar ook hoe het leerklimaat op de afdeling is. Ze gaan aan de slag met coachende vaardigheden en gesprekstechnieken. Bovendien kunnen ze casuïstiek uit de praktijk in de lessen brengen. Dat zorgt voor herkenning en dat is fijn. De lessen zijn erg interactief en het is leuk dat de verschillende experts elkaar leren kennen. Zo kunnen ze elkaar straks ook makkelijker vinden in de organisatie. Het is best een flinke tijdsinvestering voor de deelnemers; maar ze zijn gemotiveerd omdat ze de rol zelf graag willen vervullen. Deze opleiding is echt een mooi voorbeeld van een kort traject, maar wel een erkende en gedegen mbo-opleiding. Deelnemers krijgen ook een officieel certificaat. Het dus niet zomaar een cursus, dat verschil is heel goed merkbaar”, sluit Marieke af.  

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem contact met ons op!

We gaan graag met je in gesprek om te luisteren naar jouw vraagstuk. Bel ons via onderstaand telefoonnummer of stuur ons een e-mail!


  • Deel deze pagina op
Copyright Koning Willem I College 2024