• Kinderopvang en onderwijs

Specialist leesbevordering 0 tot 12 jaar

 • 's-Hertogenbosch
 • Certificaat
 • In overleg

Aan de slag met het (verder) uitwerken van het leesbeleid op jouw kinderdagverblijf of basisschool? Laat jouw medewerkers een verdiepingsslag maken op gebied van leesbevordering met de opleiding Specialist leesbevordering 0 tot 12 jaar.

Specialist Leesbevordering Koningsacademie

Opleidingsinformatie

Vooropleiding:

Geen vooropleiding nodig

Duur:

8 bijeenkomsten van 2 uur

Kosten:

Neem voor de kosten van deze opleiding contact met ons op

Locatie:

's-Hertogenbosch

Diplomering:

Certificaat

Over deze opleiding

Algemene informatie

Werkzaam bij een kinderdagverblijf of basisschool en wil je graag aan de slag met met (verder) uitwerken van het leesbeleid? Laat jouw medewerkers dan de opleiding Specialist leesbevordering 0 tot 12 jaar van de Koningsacademie volgen!

Tijdens deze verdiepende opleiding leren jouw medewerkers alles over (jeugd)literatuur en de ontwikkelingsgebieden bij kinderen tot 12 jaar in relatie tot lezen. In 8 bijeenkomsten gaan jouw medewerkers aan de slag met het beoordelen van kinderboeken, hoe deze ingezet kunnen worden als taalmiddel en leren zij hoe je op een speelse manier de literaire competenties van kinderen tot 12 jaar vergroot. De opleiding wordt afgesloten met een examen. Bij een positief resultaat ontvangen jouw medewerkers het mbo-certificaat K0879 Specialist leesbevordering 0 tot 12 jaar.

Deze opleiding is ook geschikt als verbreding voor vrijwilligers en medewerkers bij een bibliotheek.

Startmomenten en data

In oktober 2023 starten we weer met de opleiding Specialist leesbevordering 0 tot 12 jaar.

De bijeenkomsten vinden plaats op dinsdagmiddag van 12.30 tot 14.30 uur op locatie 's-Hertogenbosch, Vlijmenseweg van het Koning Willem I College. 

 

Wat ga je leren?

Dit komt aan bod

Tijdens de opleiding Specialist leesbevordering 0 tot 12 jaar van de Koningsacademie doen jouw medewerkers kennis op over:

 • de ontwikkelingsgebieden bij kinderen tot 12 jaar in relatie tot lezen
 • verschillende kinderenboeken en hoe deze ingezet kunnen worden als taalmiddel
 • de verschillen tussen Spelers, Helden en Denkers in de (jeugd)literatuur
 • de leesmonitor en verschillende lezersrollen
 • close reading

Daarbij gaan jouw medewerkers aan de slag met onderwerpen als:

 • wat zijn sprookjes en hoe verhouden deze zich tot het pedagogisch denkwerk?
 • hoe kan ik op een speelse manier de literaire competenties van kinderen, maar ook van mijzelf, vergroten?
 • welke activiteiten passen bij de taalontwikkeling van kinderen tot 12 jaar?

Examen

De opleiding Specialist leesbevordering 0 tot 12 jaar wordt afgesloten met een examen. Dit examen bestaat uit:

 • het maken van een notitie over het belang van lezen voor kinderen tot 12 jaar. Deze notitie is interessant voor collega's en ouders
 • het maken of aanbrengen van verbeteringen in het leesbeleid van het kinderdagverblijf of basisschool waar de deelnemers werkzaam zijn

Voor wie is deze opleiding?

De opleiding Specialist leesbevordering 0 tot 12 jaar van de Koningsacademie is geschikt voor kinderdagverblijven en basisscholen die actief aan de slag willen met het verbeteren of opzetten van het leesbeleid. Deze verdiepingsopleiding is gericht op medewerkers die werken met kinderen tot 12 jaar.

De opleiding is ook geschikt voor bibliotheken die hun medewerkers of vrijwilligers een verbredingsopleiding willen aanbieden op het gebied van leesbevordering bij kinderen tot 12 jaar. 

Voor het volgen van de opleiding Specialist leesbevordering 0 tot 12 jaar is geen specifieke vooropleiding nodig. 

Het resultaat

Na het afronden van de opleiding Specialist leesbevordering 0 tot 12 jaar zijn jouw medewerkers in staat om het leesbeleid van jouw kinderdagverblijf of basisschool (verder) uit te werken. Denk hierbij aan het ondersteunen bij de ontwikkeling van het beleid, het realiseren van de randvoorwaarden en het bedenken en uitvoeren van projecten die bijdragen aan de leesbevordering bij kinderen tot 12 jaar. 

Bij een positieve afronding van het examen ontvangen de deelnemers het mbo-certificaat K0879 Specialist leesbevordering 0 tot 12 jaar. 

Opleiding-op-maat

Naast de standaard opleidingen bieden we maatwerktrajecten en incompany trainingen. Ook voor deze opleiding zijn andere variaties mogelijk.

Wil jij aan de slag met het om- of bijscholen van personeel? Heb je een vraag over bedrijfsscholing? Of ben je op zoek naar advies over subsidies? Dan ben je hier op de juiste plek. We gaan graag met je in gesprek om te luisteren naar jouw vraagstuk.

Koningsacademie Aukje Kamphoven

Vragen over deze opleiding?

Neem contact op met Aukje!


 • Deel deze pagina op
Copyright Koning Willem I College 2024