• Mobiliteit en logistiek

APK 2 keurmeester lichte voertuigen

  • 's-Hertogenbosch
  • Certificaat
  • 17 juni 2025

Wil jij als APK-keurmeester het verschil maken in veiligheid en milieu? Met deze training ben je binnen de kortste keren klaar voor de officiële keuringen van personenauto’s.

APK 2 Keurmeester Lichte Voertuigen

Opleidingsinformatie

Vooropleiding:

Je kunt deze training volgen als je een van de volgende diploma's hebt:

Eerste (Bedrijfs)Autotechnicus, EVC-rapportage of Bevoegd Keurmeester Zware Voertuigen.

Ook heb je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig.

Duur:

5 bijeenkomsten en een examendag

Kosten:

€925.00 (excl. examenkosten á 163,40 euro)

Locatie:

's-Hertogenbosch

Startdatum:

17 juni 2025 ('s-Hertogenbosch)

Diplomering:

Certificaat

Over deze cursus

Algemene informatie

Alleen een gecertificeerde APK-keurmeester mag keuringen aan personenauto's uitvoeren. Na het volgen van onze opleiding ben jij helemaal voorbereid op het behalen van je diploma APK Keurmeester Lichte Voertuigen (APK 2).

Onze training is zorgvuldig opgebouwd uit vijf sessies, waaronder drie intensieve trainingsdagen op het Koning Willem I College in 's-Hertogenbosch. Al tijdens de eerste sessie krijg je een APK-werkboek, boordevol praktijkgerichte oefeningen die je klassikaal bespreekt. Dit helpt je om de regelgeving te doorgronden en in de praktijk toe te passen.

Daarnaast krijg je toegang tot tien online oefenmodules, elk gericht op een specifiek keuringsaspect. Zo kun je in je eigen tempo de theorie en praktijk doorgronden. De totale studiebelasting bedraagt ongeveer 25 uur, inclusief huiswerk. De training wordt over enkele weken verspreid, zodat je de tijd hebt om alles goed te verwerken. Je docent volgt je voortgang actief, zodat je optimaal wordt voorbereid op het examen.

De Koningsacademie biedt deze training aan in samenwerking Innovam. 

Startmomenten en data

17 juni van 8:00 tot 15:30 uur - theoriedag Koning Willem I College

24 juni van 8:00 tot 15:30 uur theoriedag Koning Willem I College

1 juli van 8:00 tot 15:30 uur theoriedag Koning Willem I College

8 juli van 10:00 tot 11:00 uur - online training (VCT)

14 juli van 8:00 tot 15:30 uur - praktijkdag bij Innovam in Nieuwegein

Examen in Nieuwegein, datum volgt 

Wat ga je leren?

Hiermee ga je aan de slag

1e bijeenkomst: Regelgeving en Basisprincipes

In deze sessie maak je kennis met de regelgeving en administratieve procedures die essentieel zijn voor het APK-keuringsproces. Je leert de opbouw van voertuigen kennen, met speciale aandacht voor roestvorming en de gevolgen daarvan voor de keuring. Na afloop van de sessie start je met een uitgebreide e-learningmodule waarin we via animaties en simulaties de keuringseisen helder uitleggen.

2e bijeenkomst: Milieu en Remsystemen


Deze sessie biedt inzicht in de milieueffecten van motoren en de nieuwste technologieën voor emissiebeheersing, zoals uitlaatgassen, de deeltjesteller en EOBD (On-Board Diagnostics). Je verdiept je in de technische en veiligheidsaspecten van remsystemen. Met behulp van simulaties van een platenbank en remmenbank leer je nauwkeurige berekeningen te maken voor remprestaties.

3e bijeenkomst Virtuele Classroom Training (online)


Volg deze interactieve online sessie van één uur vanuit je eigen huis of werkplek. In de Virtual Classroom Training (VCT) duiken we dieper in remsystemen en remberekeningen. Zorg ervoor dat je een computer hebt met een werkende internetverbinding en geluid om optimaal van de sessie te profiteren.

4e bijeenkomst: Voertuigmechanica


Tijdens deze sessie ga je aan de slag met belangrijke voertuigcomponenten zoals krachtoverbrenging, ophangingssystemen, banden en veersystemen. Je krijgt daarnaast uitgebreide kennis over stuurinrichting, carrosserie en verlichting, inclusief de nieuwste voorschriften voor koplampen en lichtsystemen.

5e bijeenkomst: Examenvoorbereiding


In de laatste sessie bereiden we je voor op het examen. Je maakt een oefenexamen waarmee je je kennis en vaardigheden kunt testen. De trainer bespreekt je resultaten met je, zodat je goed voorbereid aan het echte examen kunt beginnen.

Leerdoelen

Na het volgen van deze training van de Koningsacademie ben je instaat om te werken met:

  • Online APK-regelgeving van het RDW.
  • Administratieve procedures.
  • Keuringsrapport en afmeldprocedure.
  • Alle keuringsaspecten: roest, motor, brandstofsystemen en milieu, aandrijving, assen en wielophanging/banden, stuurinrichting, remmen, verlichting, carrosserie.
  • Erkenningsregeling en sanctiesysteem keuringsinstantie/keurmeester.

Voor wie is deze cursus?

Toelatingseisen

Je kunt deze training volgen als je een van de volgende diploma's hebt:

Eerste (Bedrijfs)Autotechnicus, EVC-rapportage of Bevoegd Keurmeester Zware Voertuigen.

Ook heb je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig.

Huiswerkbegeleiding (Koningscoach)

Als deelnemer kun je optioneel extra begeleiding ontvangen op het Koning Willem I College. 

Er is een duidelijk verband tussen de inzet van de student en het slagingspercentage. Wat opvalt is dat de studenten die hun oefenblokken niet maken, helemaal niet op examen gaan of zakken voor het examen.

Daarom kun je gebruik maken van extra coaching en begeleiding om je voor te bereiden op het examen. Je kunt tijdens de bijeenkomsten aangeven of je hier gebruik van wilt maken. 

Deze service wordt enkel op de website van de Koningsacademie aangeboden tegen een bijbetaling van 100 euro. 

Examen

De training bereidt je voor op het examen APK 2 Lichte Voertuigen bij IBKI in Nieuwegein. Wij maken een reservering voor dit examen voor jou. Voordat we je kunnen inschrijven hebben we bepaalde documenten van je nodig. Meer informatie hierover ontvang je in de uitnodiging.

Cursus-op-maat

Naast de standaard cursussen bieden we maatwerktrajecten en incompany trainingen. Ook voor deze cursus zijn andere variaties mogelijk.

Wil jij aan de slag met het om- of bijscholen van personeel? Heb je een vraag over bedrijfsscholing? Of ben je op zoek naar advies over subsidies? Dan ben je hier op de juiste plek. We gaan graag met je in gesprek om te luisteren naar jouw vraagstuk.


  • Deel deze pagina op
Copyright Koning Willem I College 2025