• Zorg en welzijn

Ondersteuning thuis

 • 's-Hertogenbosch / Oss
 • Certificaat
 • In overleg

Ontwikkel jouw talenten in de thuiszorg. Met deze opleiding word je omgeschoold tot nieuwe medewerker ondersteuning thuis!

Ondersteuning Thuis Koningsacademie

Opleidingsinformatie

Vooropleiding:

Minimaal een mbo-diploma niveau 1

Duur:

10 bijeenkomsten van 3 uur

Kosten:

Neem voor de kosten van deze opleiding contact met ons op

Locatie:

's-Hertogenbosch / Oss

Diplomering:

Certificaat

Over deze opleiding

Algemene informatie

Werk je op dit moment in de zorg en voer je alleen huishoudelijke werkzaamheden uit? En wil je graag breder inzetbaar worden, zodat je ook werkzaamheden kunt uitvoeren op het gebied van persoonlijke zorg? Dan is de opleiding Ondersteuning thuis van de Koningsacademie precies wat je zoekt!

Op dit moment heerst er een grote werkdruk én personeelstekort in de wijkverpleging en thuiszorg. Daardoor is het vaak helaas niet mogelijk om nieuwe cliënten aan te nemen. Tijdens de opleiding Ondersteuning thuis leer je de juiste kennis en vaardigheden om ook werkzaamheden op het gebied van persoonlijke zorg en activiteiten in het dagelijks leven uit te kunnen voeren. Zo ben je breder inzetbaar én kan er op een efficiëntere manier worden samengewerkt door meerdere zorgprofessionals in de thuiszorg.

Startmomenten en data

De opleiding Ondersteuning thuis bestaat uit 10 bijeenkomsten van 3 uur. Het startmoment en wanneer de bijeenkomsten plaatsvinden is altijd in overleg. 

Locatie

De opleiding Ondersteuning thuis wordt gegeven op de volgende onderwijslocaties van het Koning Willem I College:

Subsidiemogelijkheden

Woon je in de provincie Noord-Brabant? Dan is het mogelijk om deze opleiding te volgen met de subsidieregeling van Brabant Leert.

Wat ga je leren?

Hiermee ga je aan de slag

Tijdens de opleiding Ondersteuning thuis van de Koningsacademie leer je vraaggerichte ondersteuning uit te voeren op het gebied van het huishouden, persoonlijke zorg en activiteiten in het dagelijkse leven (ADL). Onderwerpen die tijdens de opleiding aan bod komen zijn onder andere: 

 • basiskennis op het gebied van anatomie, doelgroepen in zorg en welzijn, wet- en regelgeving, gezonde voeding en ziektebeelden
 • het werken volgens de geldende richtlijnen op het gebied van onder andere veiligheid, hygiëne, milieu en kwaliteitszorg
 • ondersteunen bij persoonlijke zorg, activiteiten in het dagelijkse leven en het huishouden
 • het werken volgens een werk- en zorgplan
 • toepassen van sociale vaardigheden en communicatie naar cliënten en collega's
 • bevorderen van zelf- en samenredzaamheid van cliënten in de thuisomgeving
 • herkennen van signalen op he gebied van sociale problematiek

Praktijkexamen

Om de opleiding Ondersteuning thuis met goed gevolg af te ronden maak je een praktijkexamen. Hierbij vragen we je om de geleerde theorie in de praktijk te brengen.

Voor wie is deze opleiding?

De opleiding Ondersteuning thuis van de Koningsacademie is geschikt voor medewerkers in de zorg die:

 • op dit moment alleen ondersteunende werkzaamheden uitvoeren op het gebied van huishouding
 • en graag meer werkzaamheden willen uitvoeren, maar hier nog niet de juiste startkwalificatie voor hebben

Het gaat hierbij om medewerkers die al redelijk zelfstandig kunnen werken in een laagdrempelige thuissituatie. 

Toelatingseisen

Om te kunnen starten met de opleiding Ondersteuning thuis heb je nodig:

 • minimaal een mbo-diploma niveau 1

Het resultaat

Na het afronden van de opleiding Ondersteuning thuis ben je flexibeler en breder inzetbaar. Zo kan de zorg rondom de thuiswonende cliënt efficiënter en doelmatiger worden ingericht. Je bent in staat om vraaggerichte werkzaamheden op het gebied van ondersteuning in het huishouden, persoonlijke zorg en activiteiten in het dagelijkse leven uit te voeren. Het gaat hier dan om laagdrempelige situaties. Wanneer het een complexere situatie verleen je assistentie aan jouw collega's.

Je rondt de opleiding af met een praktijkexamen. Bij goed resultaat ontvang je een officieel erkend mbo-certificaat C0024 Ondersteuning thuis.

Opleiding-op-maat

Naast de standaard opleidingen bieden we maatwerktrajecten en incompany trainingen. Ook voor deze opleiding zijn andere variaties mogelijk.

Wil jij aan de slag met het om- of bijscholen van personeel? Heb je een vraag over bedrijfsscholing? Of ben je op zoek naar advies over subsidies? Dan ben je hier op de juiste plek. We gaan graag met je in gesprek om te luisteren naar jouw vraagstuk.


 • Deel deze pagina op
Copyright Koning Willem I College 2024