Als verzorgenden en verpleegkundigen ontkom je er niet aan: om de drie jaar moet je bijscholen als het gaat om verpleegtechnische handelingen. Ouderenzorg Annenborch laat deze trainingen al jaren door de Koningsacademie, onderdeel van het Koning Willem I College verzorgen. Antoinette van Raak, coördinator opleidingen, vertelt ons waarom.
Het is alweer twintig jaar geleden dat Ouderenzorg Annenborch de vraag stelde aan de Koningsacademie, toen onder de naam Koning Willem I College: kunnen jullie zorgen voor bij- en nascholing op het gebied van verpleegtechnische handelingen? Antoinette vertelt waarom: “Wij zijn een relatief kleine organisatie in Rosmalen en hebben zelf geen skills lab waar medewerkers hun vaardigheden kunnen oefenen. Daarom waren wij op zoek naar een partner die dit voor ons kon organiseren. Ons oog viel op de Koningsacademie. We werken namelijk graag samen met organisaties uit de regio en veel van onze medewerkers en stagiaires komen daarvandaan. Het contact was er dus al en dat beviel goed.”
Antoinette van Raak | Coördinator Opleidingen bij Ouderenzorg Annenborch
De eerste jaren reisde het clubje medewerkers van Ouderenzorg Annenborch af naar de trainingsruimte in Den Bosch. De laatste tijd komt de docent met alle benodigde spullen op locatie in Rosmalen. “Dit bevalt ons heel erg goed”, vertelt Antoinette. “De Koningsacademie regelt alles en brengt de juiste spullen mee. Bovendien zijn de lijntjes kort. Voor ieder traject hebben we een afspraak, waarin we afstemmen of de handelingen nog kloppen en of er iets bij of juist uit de training moet. Ook krijgen we regelmatig een mail met de vraag hoe het gaat, of we nog iets nodig hebben en of we ergens tegenaanlopen. Die service en betrokkenheid werken prettig. Zij kennen ons en wij kennen hen.”
Het scholingstraject bestaat uit een stuk theorie en een stuk praktijk. In twee dagen tijd oefenen de deelnemers in totaal acht handelingen. Antoinette legt uit: “Eerst wordt de theorie opgefrist; er zijn namelijk medewerkers die al heel lang hun diploma hebben. Dit zorgt vaak voor ‘oh ja-momentjes’. Daarna gaan we praktijkgericht oefenen op een dummy. We hebben ook weleens gekeken naar e-learnings, maar onze medewerkers vinden het zo fijn om samen echt ‘les’ te krijgen van een docent die kennis van zaken heeft. Over alle trainers zijn wij enorm tevreden, ze zijn ervaren en kundig. Als ze een stukje expertise zelf niet in huis hebben, bijvoorbeeld zwachtelen, dan huren ze extra deskundigheid in. Wat ook leuk is, is dat als ze te maken hebben met een groep medewerkers bij wie de handelingen alleen maar even opgefrist hoeven te worden, ze extra elementen toevoegen. Zoals het ontleden van een hart of nier, om te bekijken hoe dat precies eruitziet en werkt. Dat is dan net dat stapje extra.”
Natuurlijk is het soms even zuchten als medewerkers de uitnodiging voor de training voorbij zien komen: weer een hele dag in een vergaderzaal zitten. Maar de dag vliegt voorbij. “Je merkt dat collega’s zich na een scholingstraject weer bekwaam en bevoegd voelen”, vertelt Antoinette. “Doordat ze samen met elkaar leren, zien ze ook elkaars onzekerheden. Dat versterkt de teamband. Zo weten ze elkaar in de praktijk makkelijker te vinden en kunnen ze elkaar helpen. Iedereen haalt het certificaat omdat we oog hebben voor elkaars onzekerheden en we blijven oefenen. Daardoor voelt dit ook niet zo spannend voor medewerkers. We worden hier individueel en als organisatie beter van!”
We gaan graag met je in gesprek om te luisteren naar jouw vraagstuk. Bel ons via onderstaand telefoonnummer of stuur ons een e-mail!