Vitam

Vitam leidt zelf medewerkers op met incompany koksopleiding

Vitam is ontstaan uit de gedachte dat het anders kon én moest in de bedrijfscatering. Geen voeding meer uit pakjes, maar gezonde seizoensgerechten, vers bereid op locatie. Met een breed en gevarieerd aanbod willen zij mensen verleiden om gezonde keuzes te maken. En dat loopt goed, want inmiddels werkt deze groeiende organisatie met circa 1.000 medewerkers op meer dan 250 verschillende locaties. Om de kwaliteit te waarborgen en voldoende personeel in de keuken te hebben, leidt Vitam zelf koks op in samenwerking met de Koningsacademie. De deelnemers kunnen binnen één jaar een mbo-diploma niveau 2 behalen. Loes Potma, Learning & development manager, vertelt waarom dit zo succesvol is.

Denken in mogelijkheden

“Bij Vitam denken we het liefst in mogelijkheden en kansen. En vanuit die instelling ontstond het idee. We bedachten hoe tof het zou zijn als wij een eigen koksopleiding hebben, mét een erkend diploma.” vertelt Loes. “Koks zijn schaars; het is moeilijk om vacatures in te vullen. Dus iedereen die een ambitie en passie voor koken heeft maar geen diploma, kan bij ons de koksopleiding volgen bij de Koningsacademie. Een fantastische manier om onze eigen medewerkers op te leiden en door te laten groeien! Daarnaast is het ook een mooie wervingstool in de krappe arbeidsmarkt. Wij zijn in Nederland de enige cateraar die deze waardevolle constructie heeft en daar zijn we trots op.”

"Wij zijn in Nederland de enige cateraar die deze waardevolle opleidingsconstructie heeft en daar zijn we trots op."

Loes Potma | Learning & development manager bij Vitam

Gevarieerde groep studenten

De eerste Vitam-studiegroep trapte af in januari 2019, inmiddels hebben drie klassen het einddoel behaald. Weer terug in de schoolbanken is voor sommigen wél even wennen, vertelt Loes: “Er zijn deelnemers vanuit het hele land die bijna iedere woensdag naar Den Bosch komen en daarnaast ook nog volop werken. Behalve praktijklessen komen er ook theorievakken bij, zoals rekenen, Nederlands en Engels. Voor veel deelnemers is het vaak lang geleden dat ze in de schoolbanken hebben gezeten en dan is het ‘schoolse’ soms wel weer even wennen. De diversiteit in de klas is ontzettend leuk. De oudste deelnemer was 63 jaar, de jongste 28. Ook hebben twee medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt de opleiding succesvol afgerond. Door heel hard te werken en met de juiste begeleiding vanuit de Koningsacademie en onze leermeesters is dat gelukt. Heel mooi! En goed voor het zelfvertrouwen. Bij de diploma-uitreiking zien we kandidaten stralen in aanwezigheid van hun partners en/of kinderen. Ik ben dan zo trots op hen! Dat Vitam op deze manier investeert in medewerkers wordt heel erg gewaardeerd.”

Meedenken met het commerciële bedrijfsleven

Dat de opleiding in de smaak valt bij Vitam-medewerkers is een feit. Bij de Koningsacademie koken ze volgens de principes van Dutch Cuisine; dit sluit naadloos aan bij hoe Vitam wil werken en koken. Maar deze bedrijfsopleider gaat verder dan alleen sterke opleidingen verzorgen, vindt Loes: “Wat ik heel erg waardeer in de samenwerking met de Koningsacademie is dat ze zo actief meedenken met ons bedrijf. Niet alleen over de koksopleiding, maar ook over andere cursussen die we geven of vraagstukken die wij hebben. Ze blijven vragen stellen, denken out of the box en dat geeft nieuwe energie. Er zijn niet veel scholen die zó kunnen meedenken in het commerciële bedrijfsleven. Ook zijn ze flexibel in locatie: waar we eerst gebruikmaakten van hun opleidingsruimte in Den Bosch, ziet het er sterk naar uit dat we in januari centraler in het land de opleiding gaan verzorgen op een locatie. De docent van de Koningsacademie komt dan daarheen. Gelukkig maar, want iedereen is heel enthousiast over hem!”

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem contact met ons op!

We gaan graag met je in gesprek om te luisteren naar jouw vraagstuk. Bel ons via onderstaand telefoonnummer of stuur ons een e-mail!


  • Deel deze pagina op
Copyright Koning Willem I College 2024