Maatwerk bij leren in de zorg: goede ervaringen Jeroen Bosch Ziekenhuis bij Koningsacademie

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) zet sterk in op leren en ontwikkelen. De Jeroen Bosch Academie focust op zorg- en medische basis- en vervolgopleidingen, maar verzorgt ook gerichte trainingen en maatwerktrajecten die medewerkers helpen groeien in hun functie. In samenwerking met de Koningsacademie zijn diverse scholingstrajecten ontwikkeld, waaronder medische terminologie en Medisch Engels. Dankzij deze praktijkgerichte aanpak kunnen zorgprofessionals zich blijven ontwikkelen en hun werk nog beter uitvoeren.

IMG 20240201 WA0005

Waarom maatwerk essentieel is in de zorg

Binnen het JBZ werken professionals met uiteenlopende achtergronden. Niet iedereen heeft een opleiding gevolgd waarbij medische termen aan bod komen, maar veel functies vereisen deze kennis wel. Bas Frederiks, onderwijskundig adviseur bij de Jeroen Bosch Academie, benadrukt het belang van maatwerk:

"We krijgen regelmatig vragen van medewerkers die zich verder willen ontwikkelen, maar niet altijd een passend opleidingsaanbod vinden. Dan kijken we samen hoe we een ontwikkeltraject kunnen inrichten dat écht aansluit bij de praktijk."

Een van de trajecten is de cursus medische terminologie. Frederiks legt uit: "We zien medewerkers instromen vanuit branches buiten de zorg. Zij hebben vaak wel de juiste competenties voor een functie op een polikliniek, maar missen kennis van medische termen. Deze cursus helpt hen sneller vertrouwd te raken in hun nieuwe werkomgeving."

Ook medewerkers van ondersteunende afdelingen, zoals de financiële administratie, volgen deze training. "Het stelt hen in staat om verbanden te leggen en de bredere context van hun werk beter te begrijpen. Hierdoor ervaren zij niet alleen meer betekenis in hun werk, maar dragen zij ook bewuster en effectiever bij aan de waarde die zij toevoegen," aldus Frederiks..

IMG 20231211 WA0004

Een contextrijke aanpak maakt het verschil

Wat de samenwerking met de Koningsacademie bijzonder maakt, is de manier waarop de lessen worden aangeboden. In plaats van droge theorie ligt de focus op interactieve en praktijkgerichte leerstijlen. "Onze medewerkers krijgen niet zomaar een lijst met termen om uit het hoofd te leren. Ze leren medische terminologie te begrijpen, analyseren en logisch te beredeneren, zodat ze deze echt kunnen toepassen. Dat maakt de training niet alleen effectiever, maar ook leuker," vertelt Frederiks..

Deze aanpak zorgt ervoor dat deelnemers de kennis direct kunnen toepassen in hun werk. "Het geeft medewerkers meer zelfvertrouwen. Ze voelen zich beter voorbereid op gesprekken, het verwerken van informatie en contact met verschillende disciplines die betrokken zijn in de zorg van de patiënt zowel in het JBZ als in het netwerk.," zegt hij.

Uitbreiding naar andere maatwerktrajecten

Naast medische terminologie heeft JBZ ook specifieke maatwerktrainingen Engels laten ontwikkelen. 


Zo zijn we gestart met een basistraining Medisch Engels, omdat veel cursussen ‘Engels voor de gezondheidszorg’ voornamelijk gericht zijn op medische terminologie en jargon, terwijl ze minder aandacht besteden aan praktische taalvaardigheden die essentieel zijn in de zorg.


De cursus die we samen met de Koningsacademie hebben ontworpen, helpt medewerkers bij het ontwikkelen van spreek- en gespreksvaardigheden en het vertrouwen om Engels te spreken, zodat ze effectief kunnen communiceren met patiënten. Daarnaast zijn er inmiddels ook trajecten ontwikkeld voor specifieke doelgroepen en specialismen’, aldus Frederiks.


‘Ook het traject voor de BIG-herregistratie is een resultaat van onze samenwerking. Sommige verpleegkundigen hebben een verlopen registratie, maar willen graag terug het vak in. Zij solliciteren bij het JBZ en kunnen een aanbod krijgen om deel te nemen aan dit traject, waarin ze werkervaring opdoen en onder begeleiding hun vaardigheden weer opfrissen. Daarnaast volgen ze op school zowel theoretische als praktische lessen. Dit traject bereidt hen optimaal voor op de landelijke BIG-herregistratietoets, zodat ze daarna opnieuw als verpleegkundige aan de slag kunnen.," vertelt Frederiks.

De toekomst van maatwerk binnen het JBZ

Bij het JBZ zien we leren als een proces waarin medewerkers samen betekenis geven aan hun werk. Antwoorden op leervragen vinden we in dialoog, met het gewenste resultaat als uitgangspunt. Leren gebeurt in de werkcontext en binnen het (net)werk met patiënten, naasten en collega’s.


We stimuleren eigen regie en benutten ieders kracht en talent. Met een waarderende benadering ontwikkelen we kennis en vaardigheden op basis van wat energie en resultaat oplevert. We weten dat we, waar nodig kunnen rekenen op de Koningsacademie, waarmee we al goede ervaringen hebben in maatwerktrajecten ,zegt Frederiks.


Deze maatwerktrajecten bewijzen dat leren in de zorg niet alleen noodzakelijk is, maar ook inspirerend en direct toepasbaar kan zijn. 


  • Deel deze pagina op
Copyright Koning Willem I College 2025